Pripreme za otvaranje površinskog kopa Radljevo

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

13. март 2010.
LAZAREVAC, 13. marta 2010. (Beta) - Poslovodstvo Rudarskog basena (RB) Kolubara predstavilo je Plan generalne regulacije za zonu uticaja novog površinskog kopa Radljevo po projektu Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Planirano je da se u zoni budućeg kopa ekspropriše i iseli oko 1.000 domaćinstava iz tog dela Tamnave, a čitava investicija otvaranja polja Radljevo procenjena je na 240 miliona evra. Budući kop Radljevo podeljen je na severni i južni deo. Severni deo zahvata ubska sela Radljevo, Šarbane, Kalenić i deo Brgula, dok će južni deo obuhvatiti Stublenicu i Paljuve.

Najavljeno je da će rudarski radovi na kopu Radljevo trajati od 2014. do 2040. sa proizvodnjom od pet do 13 miliona tona uglja godišnje. Stručnjaci smatraju da su 2,2 milijarde tona rezervi lignita u Kolubarskom basenu dovoljne da uz investiciona ulaganja obezbede ugalj za nove termoelektrane Kolubaru B u Kaleniću i TENT 3 u Obrenovcu snage od po 700 megavata. Planiran je i stalni rast proizvodnje uglja u Kolubari kako bi 2015. bio dostignut nivo od oko 33,5 miliona tona godišnje, a dosadašnji rekord u proizvodnji iz 2008. iznosi oko 30,4 miliona tona lignita.


Извор[уреди]