Prioritet status kandidata do sredine 2011. godine

Извор: Викиновости25. март 2010.
BEOGRAD, 25. mart 2010. (Beta) - Potpredsednik vlade Srbije zadužen za evropske integracije danas je u Beogradu rekao da je prioritet Srbije da stekne status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji do sredine 2011. godine, da bude u stanju da pristupi svim elementima evropskog budžeta, ali i da nastavi reforme.

Đelić je posle razgovora sa članovima Koordinacione grupe Evropske unije za Zapadni Balkan, rekao da je cilj Srbije da nastavi reforme u pravosuđu, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i zaštiti konkurencije, kao i da aktivno učestvuje u izradi Dunavske strategije. Potpredsednik vlade je kazao da je tokom razgovora predložio da u Sarajevu na konferenciji EU-Zapadni Balkan u junu, jedna od važnih tema bude perspektiva Zapadnog Balkana do 2020. godine kako bi planovi tog dela Balkana bili usklađeni sa planovima EU.

"Evropska unija zajedno sa Srbijom radi na finansijskim, ekonomskim, ali i političkim aspektima", rekao je šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer dodajući da će delegacija EU tokom tri dana boravka u Beogradu razmatrati sa predstavnicima Srbije teme iz tih oblasti. "Želimo da pomognemo, pogotovo u pogledu ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i proceduri oko zahteva za status kandidata za članstvo u EU", rekao je Dežer i dodao da je u tom smislu važno da članice EU budu upoznate sa političkim, ekonomskim i socijalnim aspektima u Srbiji.


Извор[уреди]