Prinosi pšenice oko 3,6 tona po hektaru

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јул 2009.
Novi Sad-  (Beta) Prosečan prinos ovogodišnjeg roda pšenice u Srbiji najverovatnije će iznositi oko 3,6 tona po hektaru, izjavio je u sredu stručnjak odeljenja za strna žita pri Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Miroslav Malešević.

On je agenciji Beta rekao da je žetva pšenice u Vojvodini završena i da su prinosi oko četiri tone po hektaru, dok su u centralnoj Srbiji prinosi u proseku niži, a žetva još nije okončana samo u brdsko-planinskim krajevima, gde inače počinje kasnije.

"Ispostavilo se da je pšenica dobro izdržala kišni period tokom jula i da je zadržala i prinos i kvalitet", kazao je Malešević i dodao da je kiša ipak odnela deo roda, na površinama gde je pšenica polegla ili je bila u fazi pune zrelosti, pa je prinos umenjen za 10 do 20 procenata.

Prema njegovim rečima, opšta ocena je da je ovogodišnja žetva solidna, ali su prinosi nešto ispod proseka. Na pojedinim parcelama prinosi su veći od sedam ili osam tona po hektaru, ali je negde bilo i značajnijih podbačaja, što je uticalo na ukupni prinos pšenice.


Извор[уреди]