Prijava protiv Ćosića odbačena u decembru

Извор: Викиновости

19. април 2010.
BEOGRAD, 19. aprila 2010. (Beta) - Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je u ponedeljak da je tužilaštvo još polovinom decembra prošle godine odbacilo krivičnu prijavu dve nevladine organizacije protiv Dobrice Ćosića za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

U izjavi agenciji Beta, Zorić je, povodom optužbi JUKOM-a i Helsinškog odbora za ljudska prava da tužilaštvo godinu dana nije odlučilo o prijavi protiv Ćosića, rekao da je Okružno javno tužilaštvo u Beogradu još 14. decembra 2009. godine odlučilo da u radnjama pisca nema tog krivičnog dela.

"Stav tužilaštva je da zapis predstavlja lično viđenje i izražavanje pisca o određenim istorijskim događajima, te se taj citat ne može izvlačiti iz konteksta zapisa cele knjige, zbog čega je Okružno javno tužilaštvo još 14. decembra 2009. godine odbacilo krivičnu prijavu JUKOM-a i Helsinškog odbora podnetu protiv Dobrice Ćosića", rekao je Zorić.

Predstavnici JUKOM-a i Helsinškog odbora za ljudska prava podneli su pre godinu dana krivičnu prijavu protiv pisca Dobrice Ćosića zbog toga što smatraju da je on, u svojoj knjizi "Vreme zmija", izazivao versku, rasnu i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.


Извор[уреди]