Пређи на садржај

Prihvaćen predlog odgovora na Upitnik EU

Извор: Викиновости


28. децембар 2010.
BEOGRAD, 28. decembra 2010. (Beta) - Odbor Skupštine Srbije za evropske integracije usvojio je u utorak predlog odgovora na Upitnik Evropske unije koji se tiče rada parlamenta.

Odgovori na 21 pitanje biće prosleđeni vladi Srbije koja bi do kraja januara trebalo da ih podnese Evropskoj komisiji, a do tada će odbor održati još jednu sednicu na kojoj će potpredsednik vlade za evropske integracije upoznati članove odbora s konačnim odgovorima.

Članovi odbora izneli su primedbe na odgovor koji se tiče blanko ostavki, budući da nije odgovoreno na pitanje "da li i kada planirate da revidirate ili ukinite postojeće blanko ostavke", već je navedeno da "institut blanko ostavki nije primenjivan od decembra 2008".

Poslanik Srpske radikalne stranke Momir Marković je rekao da ukidanje blanko ostavki nije moguće bez promene Ustava, budući da su one "ustavna kategorija".

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samrdžić je rekao da odgovori uglavnom sadrže prepisane normativne akte, a ne iznose presek realnog stanja. On je kritikovao i skupštinski Poslovnik, kao i to što je veliki broj zakona usvojen po hitnom postupku.

Članica Demokratske stranke Gordana Čomić je kazala da u odgovorima na Upitnik ne treba da bude interpretacija i izrazila uverenje da će odgovori "izazvati dobre reakcije u Briselu", kao i da Evropska komisija neće postaviti veliki broj potpitanja.


Извор[уреди]