Pretnje Prištine shvatiti vrlo ozbiljno

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу23. август 2011.
(Beta) - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da Srbija vrlo ozbiljno shvata najavu prištinskih vlasti da će proširiti delovanje kosovskih institucija na sever Kosova i pre 15. septembra.

„Moramo ozbiljno shvatiti retoriku koja dolazi iz Prištine. Barem mi koji živimo na Kosovu. Naše iskustvo nas uči da moramo biti obazrivi, da moramo pratiti situaciju“, rekao je on za dnevni list „Politika“ za utorak.

Bogdanović je istakao i da je Srbija spremna da reaguje na eventualnu novu akciju Prištine na severu Kosova i precizirao da one ne bi podrazumevale primenu sile, „jer je svima poznato da na Kosovu nemamo ni vojsku ni policiju“.

Ministar za KiM kazao je da Beograd ni posle 15. septembra, kada ističe dogovor Vlade Srbije i KFOR-a o severu Kosova, neće dozvoliti da kosovska država „zaživi“ na severu.

„Nećemo dozvoliti da kosovski carinici budu na administrativnim prelazima, a nemamo ništa protiv toga da se kontroliše, da se plaća PDV...ali sigurno to neće ići u budžet Prištine i da je i mi koji ne priznajemo državu Kosovo na taj način finansiramo. To sigurno nećemo dozvoliti“.

Upitan za pretnje „Albanske nacionalne armije“ da će se aktivirati ukoliko Priština ne proširi svoje delovanje i na sever Kosova, Bogdanović je kazao da te izjave prati sa velikom zabrinutošću i da je Vlada zbog njih već zatražila od KFOR-a da zaštiti sve Srbe na Kosovu.

„Mene iskustvo uči, a i sve ovde za ovih 12 godina, da su se sve te pretnje ostvarivale, ili delimično ostvarivale. Tako da sada sa velikom zabrinutošću pratimo izjave koje dolaze od te terorističke organizacije“, rekao je on.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg