Presadjivani organi i u bolnici u Tirani

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. децембар 2010.
BEOGRAD, 25. decembra 2010. (Beta) - Hirurški zahvati nad žrtvama trgovine organima tokom ratnog perioda na Kosovu 1998-1999. izvođeni su i u domovima zdravlja i bolnicama u Albaniji, pokazuje istraga srpskog Tužilastva za ratne zločine, piše u subotu beogradska Politika.

List piše da kao jedan od dokaza za tvrdnju o trgovini organima srpsko tužilaštvo navodi izjavu šefa odeljenja za transplantacije Kliničko-bolničkog centra "Majka Tereza" u Tirani Sulejmana Kodre.

Kodra je "TV Top njuz" iz Tirane rekao da su u toj bolnici zabeleženi slučajevi presadjivanja organa od nepoznatih donatora, ali da se "hirurzi ne mogu smatrati odgovornim za to".

Tužilastvo za ratne zločine Srbije došlo je i do informacija o broju pacijenata s teškom insuficijencijom bubrega koji su tokom rata na Kosovu bili zbrinuti i podvrgnuti tretmanu u Albaniji i Makedoniji. U KBC "Majka Tereza" u Tirani tokom 1999. godine primljeno je 75 pacijenata sa Kosova dok je u Univerzitetsku bolnicu u Skoplju sa dijagnozom teške insuficijencije bubrega primljeno 70 pacijenata sa Kosova i Metohije, piše Politika.


Извор[уреди]