Prepolovljen rod lubenica i dinja u Mačvi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. јул 2010.
ŠABAC, 30. jula 2010. (Beta) - Rod dinja i lubenica, koje su posejane na oko 500 hektara u regionu Mačve, u okolini Šapca, prepolovljen je, pa se očekuju prosečni prinosi od 15 tona po hektaru, saopštila je šabačka Direkcija za poljoprivredu.

Direktor te Direkcije Predrag Srdanović rekao je aenciji Beta da su rod lubenica i dinja umanjile poplave u tom regionu, kao i grad koji je padao tokom proleća.

"Vremenske nepogode, izlivanje kanala i podzemne vode su gotovo uništile rod a u Mačvi ima mnogo domaćinstava kojima su te kulture osnovni izvor prihoda, na primer u selima Slepčeviću, Štitaru, Bogosavcu i Duvaništu koje daju gotovo 80 procenata proizvodnje", rekao je Srdanović.

On je naveo da je i pored smanjene količine rod izuzetno kvalitetan pa se se otkupljuje "na njivi" po ceni od 20 dinara za kilogram. Zasadi lubenice i dinje oštećeni su gradom i u sremskim selima u okolini Šapca - Platičevu, Hrtkovcima i Jarku, gde se procenjuje da će ove godine rod biti i do deset puta manji od prosečnog.


Извор[уреди]