Preminuo Ričard Holbruk

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Holbrooke-Amtsfoto 1-293x400.jpg

14. децембар 2010.

Vašington / SAD (Glas Amerike) Bivši američki izaslanik za Balkan i ambasador pri Ujedinjenim nacijama, Ričard Holbruk, koji je poslednje skoro dve godine obavljao dužnost specijalnog izaslanika predsednika Obame za Avganistan i Pakistan, preminuo je u ponedeljak u Vašingtonu. Imao je 69 godina.

Holbruku je pozlilo u petak uveče tokom sastanka u Stejt departmentu sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton. Brzo je prebačen u obližnju univerzitetsku bolnicu "Džordž Vašington", gde je podvrgnut operaciji aorte, koja je trajala čitavih 20 sati. Holbruk je operisan ponovo u nedelju, ali je ostao u kritičnom stanju, što je ranije danas novinarima prenela i sekretarka Klinton, dodajući da je diplomata, koji je skoro pola veka služio svojoj zemlji, dobio "veliku podršku" iz svih krajeva sveta. Među onima koji su se javili porodici i Stejt departmentu su i predsednici Avgansitana i Pakistana, Hamid Karzai i Asif Ali Zardari.

Američki predsednik Barak Obama opisao je Holbruka kao "istaknutu figuru u američkoj spoljnoj politici".

U najveća dostignuća diplomatske karijere Ričarda Holbruka ubraja se između ostalog njegova ključna uloga u postizanju Dejtonskog mirovnog sporazuma posle kojeg je konačno završen rat u Bosni i Hercegovini, koji je potpisan na sutrašnji dan pre tačno 15 godina, 14. decembra 1995. Holbruk je diplomatsku karijeru počeo 1962. u Južnom Vijetnamu, a učestvovao je i na mirovnim pregovorima o završetku Vijetnamskog rata 1973. u Parizu. Bio je američki ambasador u UN u vreme administracije Bila Klintona, ambasador u Nemačkoj 1993-1994. i pomoćnik državnog sekretara za evropske poslove. Početkom 2009. imenovan je za posebnog američkog izaslanika za Pakistan i Avganistan.

Izvori[уреди]

Bookmark-new.svg