Preminuo član grupe Buena Vista Sošel Klab - Manuel Galban

Извор: Викиновости


8. јул 2011.
HAVANA, 8. jula 2011. (Beta-AFP) - Manuel Galban, gitarista kubanske čuvene grupe Buena Vista Sošel Klub (Social Club) i kvarteta Los Zafiros, preminuo je u petak u Hanavi u 81. godini, saopštili su kubanski mediji ne navodeći uzrok smrti.

Smrt gitariste "predstavlja veliki gubitak, ne samo za kubansku muziku, već i uopšte za našu kulturu", javila je kubanska televizija.

Rođen 14. januara 1931. godine u Gibari, na jugu Kube, Galban je došao u Havanu 1956. godine i vodio je vokalni kvartet Los Zafiros od 1962. do 1972. godine.

Galban je 1974. godine formirao grupu Batej s kojom je išao na turneje po zemlji tokom 23 godine. Potom se priključio grupi Vieha Trova Santigera, kada ga je 1996. godine pozvao poznati američki gitarista Raj Kuder (Ry Cooder).

Galban postaje član Buena Viste Sošel Kluaba zajedno sa čuvenim muzičarima Kompajom Segundom, Ibrahimom Fererom, Rubenom Gonsalesom, Omarom Portuondom i Kahaitom Lopes. Svi iz grupe su preminuli osim Portuondoa i Lopesa.

Posle velikog uspeha grupe i istoimenog filma nemačkog reditelja Vima Vendersa, Galban je nastavio da radi s Kuderom i 2001. godine je snimio album "Mambo Sinuendo", koji je dobio muzičku nagradu Gremi 2003. godine u kategoriji latino-američke muzike.

"Galban i ja smo osetili da postoji neki zvuk koji još nismo istražili, zvuk električne kubanske gitare, koji je sposoban da vam očara atmosferu 50-ih godina i to s jednostavnošću i jedinstvenošću", objasnio je Raj Kuder kako je s Galbanom snimio album.

Извор[уреди]