Пређи на садржај

Premijera filma Kad svane dan

Извор: Викиновости


21. decembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Film "Kad svane dan" reditelja Gorana Paskaljevića biće premijerno prikazan u Srbiji ponedeljak, 24. decembra u Centru "Sava", najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

Taj film je kandidat Srbije za Oskara 2013. godine.

U filmu igraju Mustafa Nadarević, Mira Banjac, Meto Jovanovski, Nada Šargin, Zafir Hadžimanov, Rade Kojadinović, Toma Jovanović, Olga Petrović, Jelena Đulvezan, Vlada Jeftović, Bora Nenić...

Scenaristi su Filip David i Goran Paskaljević.

Film govori o 72-godišnjem profesoru muzike Miši Brankovu koji pod neobičnim okolnostima otkriva da su mu roditelji stradali u logoru na Starom sajmištu 1941. godine. Prilikom iskopavanja na mestu nekadašnjeg logora, radnici pronalaze kutiju koju je 1941. zakopao logoraš Isak Vajs.

Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Vajsovi, koji su ga, pre nego što su odvedeni u logor, dali na čuvanje porodici Brankov. Miša je tada imao dve godine. Vajsovi su stradali u logoru, a Miši porodica Brankov nikada nije otkrila njegovo poreklo.

U kutiji je slika njegovih roditelja, pismo i nedovršena partitura "Kad svane dan", koju je komponovao Isak Vajs. Tragajući za istinom o sebi i svome poreklu, profesor traga i za istinom o Starom sajmištu, a istovremeno sve čini da završi partituru i da delo bude izvedeno na mestu nekadašnjeg logora.

Na konferenciji posle novinarske projekcije filma, Paskaljević je rekao se film bori protiv ravnodušnosti i da se nada da će pomoći da Staro sajmište bude mesto gde će mladi učiti o toleranciji.

Izvor[уреди]