Preliminarni dogovor sa KFOR-om

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

4. август 2011.
Приштина-  (Beta) - Komandant KFOR-a Erhard Biler i predstavnici Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović postigli su u sredu uveče preliminarni dogovor o rešenju krize na severu Kosova po kome bi međunarodne snage do sredine septembra, a ako je potrebno i duže, kontrolisale administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

U saopštenju Glavne komande KFOR-a u Prištini, nacrt dogovora predviđa da trenutni sistem kontrole na prelazima Jarinje i Brnjak ostane isti do sredine septembra i ako bude potrebno da se to i produži. KFOR ima komandu na prelazima i kontrolise procedure.

Dogovoreno je i da automobili, kamioni do 3 i po tone težine i kamioni koji prevoze humanitarnu pomoc, uključujuci hranu, mogu da prođu nakon provere identiteta i pretresa u potrazi za oružjem. Prema dogovoru barikade će biti uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena. U saopštenju KFORa je istaknuto da je komandant KFOR-a imao puno ovlašćenje svih odgovornih institucija za razgovore sa predstavnicima Srbije. Dogovoreno je i da Stefanović i Bogdanović o detaljima dogovora obaveste predsednika Srbije Borisa Tadića i druge predstavnike srpske vlasti.

Dogovor može biti primenjen tokom narednih dana, saopštila je Glavna komanda međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Извор[уреди]