Пређи на садржај

Prekinuta izložba kosovskih umetnika u Beogradu

Извор: Викиновости


7. februar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Otvaranje izložbe radova savremenih umetnika iz Prištine "Odstupanje" prekinuto je večeras u galeriji u centru Beograda zbog prisustva oko 300 pripadnika srpske nacionalističke organizacije "Obraz" koji su izazvali nekoliko incidenata.

Oko 18.30, pre zvaničnog otvaranja izložbe, dva čoveka ušla su u galeriju "Kontekst" u Kapetan Mišinoj ulici i pocepali plakat na kojem je lik vođe terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jašari, koji je ubijen u sukobu sa srpskim snagama bezbednosti u martu 1998. godine u selu Donji Prekaz.

Dvojicu ljudi iz galerije je, odmah po događaju, izvela policija.

Naposredno pre otvaranja izložbe u galeriju je ušao jedan čovek sa kamenom u ruci, koji se nije predstavio, i koji je uzeo mikrofon i vikao na organizatore izložbe. Čovek je uzvikivao: "Kako vas nije sramota" i "Vratite se u Prištinu".

U okolini galerije okupilo se, prema proceni policije, oko 300 pripadnika organizacije "Obraz". Neki od njih nosili su sliku bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije u uniformi, koji je osuđen za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića.

Pripadnici "Obraza" su, takođe, pevali pesme o Kosovu i Metohiji.

Na licu mesta se nalazi veliki broj policajaca interventne brigade MUP-a Srbije koji onemogućavaju pripadnicima "Obraza" da priđu galeriji.

Izložbu radova organizovala je Inicijativa mladih za ljudska prava. Pre Beograda, izložba je održana u Novom Sadu.

Извор[уреди]