Predstavnici ambasada o privlačenju stranih investicija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. новембар 2010.
VRBAS, 24. novembra 2010. (Beta) - Predstavnici ekonmsko-trgovinskih odeljenja ambasada i privrednih komora Austrije, Slovenije, Japana i SAD pozvali su u sredu vlasti u Srbiji da učine više na promociji investicionih potencijala Srbije i na uklanjanju birokratskih prepreka za ulaganje.

Savetnik u Trgovinskom odeljenju ambasade Austrije u Srbiji Andreas Hajdentaler rekao je na seminaru "Mogućnost saradnje lokalnih samouprava i ekonomsko-trgovinskih odeljenja ambasada na privlačenju stranih direktnih investicija" u Vrbasu da je Austrija najveći investitor u Srbiji, sa više od 300 prisutnih kompanija koje su od 2000. godine ukupno investirale 2,4 milijarde americkcih dolara.

Pozivajući se na podatke Centralne banke Slovenije, Slobodan Šešum, savetnik u Ekonomskom odeljenju ambasade Slovenije rekao je da su slovenački investitori do sada u Srbiju uložili 1,7 milijardi evra, kao i da u Srbiji posluje 108 slovenačkih preduzeća.

Manabu Šoji, drugi sekretar ambasade Japana u Srbiji zadužen za ekonomska pitanja, naglasio je da su japanske kompanije zainteresovane pre svega za poljoprivredu, posebno organsku proizvodnju i genetski nemodifikovane proizvode, a na prvom mestu za soju i kukuruz, kao i za kvalitetna i pristupačna vina.

Menadžer komunikacija u Američkoj privrednoj komori Branislav Čale rekao je da su SAD do sada u Srbiji realizovale devet milijardi evra i da 160 kompanija zapošljava više od 60.000 osoba širom Srbije.


Извор[уреди]