Predstavnici Srba upoznati sa platformom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. decembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Koordinatorka opštine Dečani Snežana Paunović izjavila je da veruje i u nacrt platforme o Kosovu i državnim organima Srbije, ali da nema dovoljno hrabrosti da komentariše dokument, koji je videla pre dva sata.

„Nemam dovoljno hrabrosti da komentarišem nešto što sam videla pre dva sata“, kazala je novinarima Paunović, koja je prva izašla iz Predsedništva, nakon dvočasovnog sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i čelnika kosovskometohijskih opština.

Predsednik opštine Kosovo Polje Stevica Lazić rekao je da je u većoj meri zadovoljan onim što je video i da će se u toku sledeće nedelje na Kosovu sastati predsednici svih srspkih opština i razgovarati o platformi.

"Naše mišljenje o platformi u pisanoj formi ćemo dostaviti predsedniku", kazao je Lazić novinarima i dodao da je vreme za upoznavanje sa platformom bilo kratko, ali da je zadovoljan u većoj meri sa onim što je pročitao, jer Srbima obezbeđuje opstanak.

Lazić je dodao da su predstavnici opština sa Nikolićem najviše razgovarali o svakodnevnom životu i problemima kosovskih Srba.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin po izlasku sa sastanka nije davao izjave novinarima.

Grupa od tridesetak predstavnika kosovskih Srba došla je danas oko 14 sati u Predsedništvo Srbije na sastanak, na kome ih je Nikolić upoznao sa platformom za Kosovo i Metohiju.

U platformi, u koju je imala uvid agencije Beta, Beograd zahteva visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima pokrajine i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg