Predstavnici Srba jednoglasno podržali platformu

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

25. decembar 2012.
Kosovska Mitrovica-  (Beta) Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije jednoglasno su u utorak zaključili posle sastanka da podrže predlog teksta političke platforme o Kosovu i Metohiji.

U zaključcima se navodi da „podržavaju tekst platforme kao osnovu za rešavanje pitanja Kosova i Metohije“.

Predstavnici opština zaključili su i da je neophodno da se prekine tehnički dijalog zato što on vodi „promeni stanja na terenu u korist privremnih institucija samouprave u Prištini i slabljenju pregovaračke pozicije Srbije u političkom dijalogu“.

Oni se zalažu da osnovni princip pregovora budu razgovori u paketu, odnosno da „ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno“.

Pohvalili su što predlog platforme obuhvata zaštitu interesa i predlaže rešanja za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, kao i zaštitu Srpske pravoslavne crkve i njene imovine.

Predstavnici Srba su zatražili da konačni tekst platforma sadrži posebno poglavlje u kojem će se regulisati obaveze međunarodne zajednice koja treba da obezbedi uslove za povratak više od 250.000 prognanih i interno raseljenih sa Kosova i Metohije, kao i da se što jasnije istakne da je Kosovo neotuđivi deo Srbije.

Oni su istakli da svaka buduća promena teksta platforme treba da bude usaglašena sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, kao i da je neophodno da Skupština Srbije usvoji dokument u što kraćem roku.

Izvor[уреди]