Пређи на садржај

Predstavljen Letopis Matice srpske u Galeriji SANU

Извор: Викиновости


22. фебруар 2011.
BEOGRAD, 22. februara 2011. (Beta) - Književni časopis Letopis Matice srpske, koji je počeo da izlazi 1824. godine, predstavljen je u utorak u Galeriji SANU u Beogradu, u okviru manifestacije "Dani Matice srpske u Beogradu" kojom se obeležava 185. godišnjica te ustanove kulture.

Urednik Letopisa Matice srpske Dragan Stanić rekao je da taj književni časopis bez većih prekida izlazi od 1824. godine, a da je pokrenut u Novom Sadu pod nazivom "Serbski letopisi".

Prema njegovim rečima, časopis, koji je pokrenuo Georgije Magarašević, postao je centralno mesto na kojem su izlagani rezultati srpskog književnog i naučnog stvaralaštva.

"Letopis se sistematski bavio i saznanjima koja u središte pažnje stavljaju jezik, književnost, istoriju, religiju, folklor i kulturu, ne samo srpskog naroda nego i celog slovenskog sveta", rekao je on.

U Letopisu su objavljivana dela Milovana Vidakovića, Jovana Sterije Popovića, Dositeja Obradovića, Lukijana Mušickog, Jovana Subotića i drugih. Časopis su uredjivali brojni značajni kulturni poslenici, među kojima su Jovan Hadžić, Jakov Ignjatović, Milan Savić, Jovan Bošković, Vasa Stajić, Todor Manojlović, Aleksandar Tišma, Slavko Gordić i drugi.


Извор[уреди]