Predsednici o evrointegracijama i o manjinama

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

16. април 2010.
PEČUJ, 16. aprila 2010. (Beta) - Predsednici Srbije, Hrvatske i Mađarske Boris Tadić, Ivo Josipović i Laslo Šoljom razgovarali su u petak u Pečuju o saradnji u evrointegracijama i o pitanju nacionalnih manjina.

Posle razgovora, Šoljom je izjavio novinarima da će Mađarska učiniti sve da pomogne ulazak Srbije i Hrvatske u Evropsku uniju. Mađarska se nada, rekao je Šoljom, da će Srbija dobiti status kandidata za vreme mađarskog predsedavanja EU, u prvoj polovini 2011, i da će joj njegova zemlja pomoći u ispunjavanju upitnika.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je međusobna podrška evrointegracijama "blagotvorna" i za bilateralne odnose, ocenjujući da su ovi trilateralni sastanci postali već tradicionalni i da doprinose ukupnoj evropskoj bezbednosti. Tadić je rekao da je ponosan zato što je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Srebrenici i izrazio nadu da će to učiniti i drugi parlamenti budući da to doprinosi politici pomirenja u regionu.

Josipović je rekao da evropska budućnost Hrvatske neće biti potpuna ako i njeni susedi, BiH, Srbija i Crna Gora, ne budu ušli u EU. "Založili smo se da sve tri države žele praktikovati najviše standarde u pravima manjina", rekao je Josipović.


Извор[уреди]