Prečice u EU nećemo odobriti ni Kosovu ni Srbiji

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


21. септембар 2010.
BRATISLAVA, 21. septembra 2010. (Beta) - Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File ocenio je u razgovoru za slovački dnevnik SME da rezolucija UN o Kosovu otvara vrata EU i Srbiji i Kosovu, ali je istakao da nijedna strana neće moći "prečicama" ka članstvu.

File je naglasio da je sada najvažnije kakvi koraci će uslediti posle rezolucije, a da nije bitno ko je oko rezolucije popustio ili nije, već to što je postignut jedinstven stav 27 članica Unije i Srbije o tako osetljivom pitanju kakvo je Kosovo.

"To je važan čin koji će otvoriti vrata za rešavanje mnogih pitanja, uključujući i evropsku perspektivu, ne samo za Srbiju već i za Kosovo. Pokazanim jedinstvom u Njujorku prestajemo da samo pričamo o evropskoj perspektivi, već počinjemo da je zajednički ostvarujemo", rekao je File slovačkom listu.

Evropski komesar za proširenje nije ni sada želeo da pominje bilo kakav datum ulaska Srbije i Kosova u EU.

"Važno je da se pristupni proces odvija za obe zemlje paralelno. Mislim da niko neće želeti da koči jednu zemlju da bi je ona druga sustigla, ili da nekome pravi prečice da nadokandi propušteno. Prema svakoj ćemo pristupati prema njenim zaslugama", rekao je File.


Извор[уреди]