Praznik mladog vina u lagumima Petrovaradinske tvrđave

Извор: Викиновости

Novi Sad (PRObjave) Manifestacija Vinski lavirint, na kojoj će posetioci moći da uživaju u tek sazrelom mladom vinu Božole, biće održana u četvrtak, 19. novembra 2009. od 17 sati u lagumima Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu. Posetioci domaćeg festivala posvećenog mladom vinu, imaće priliku da u bajkovitom ambijentu probaju ovo, ali i oko 300 drugih lepih, mladih i nešto starijih vina, koja će doneti vinari iz oko 40 domaćih i stranih vinarija.

Uz kostime i nesvakidašnji ambijent iz 18. veka, svi ljubitelji vina će moći da čuju i interesantan muzički program, a cena ulaznice biće 200 dinara (redovna cena karte za ulazak u Muzej).

Treći četvrtak u novembru je za poznavaoce vina širom sveta asocijacija na Novi Božole, mlado vino napravljeno od sorte Game u jednom od najpoznatijih francuskih vinskih regiona - Božoleu, po kojem je i dobilo ime. Tog dana se, samo ovom u francuskom regionu, održava oko 120 festivala posvećenih mladom vinu, ali se ono slavi istog dana u isto vreme i u ostatku sveta, od Njujorka do Tokija. Prema francuskom zakonu, ni jedan proizvođač, niti restoran, ne smeju da počnu prodaju Novog Božolea pre ponoći trećeg četvrtka u novembru, inače rizikuju visoku novčanu kaznu.

Praznik mladog vina se od ove godine slavi i u Srbiji, u tunelima i lagumima Petrovaradinske tvrđave. Ove podzemne vojne galerije imaju četiri nivoa sa tridesetak lavirinata i duge su preko 20 kilometara. Deo laguma dužine 1200 metara je sređen, osvetljen i otvoren za posetioce u junu ove godine i sada je sastavni deo Muzeja grada Novog Sada.

Organizator Noći mladog vina je Udruženje za edukaciju i promociju kulture vina, InterFest, poznato po organizaciji tradicionalnog međunarodnog festivala vina, koji se svakog juna održava u Novom Sadu. Generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad, a Vinski lavirint podržavaju Muzej Grada Novog Sada i Tursitička organizacija Novog Sada.

Извор[уреди]