Пређи на садржај

Pravo je radnika da osnuju sindikat

Извор: Викиновости


10. april 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) - Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) izjavio je u utorak da podržava najavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića da će hapsiti poslodavce koji zabranjuju osnivanje sindikata.

On je agenciji Beta kazao da su sindikati još ranije, odnosno od kad je počela privatizacija u Srbiji, upozoravali i ukazivali na problem nemogućnosti organizovanja sindikata u pojedinim firmama.

„Govorili smo konkretno koje firme, koji poslodavci, koji vlasnici i šta je to što rade. Osim razumevanja do sada nije bilo reakcija. Očekujem da ovo nije predizborna kampanja", kazao je Orbović.

Portparol Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić kazao je međutim, i da su radnici u velikom broju preduzeća u Srbiji nezainteresovani za sindikalno organizovanje i saradnju sa poslodavcima u pospešivanju proizvodnje i bolje organizacije rada.

„Nemamo saznanja da članovi Unije poslodavaca, među kojima je veliki broj inostranih investitora, sprečavaju radnike da ogranizuju sindikat, ali je činjenica da u određenom broju firmi nema sindikata jer radnici nisu zainteresovani da ih osnivaju“, rekao je Rajić agenciji Beta.

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je da ima posredna saznanja o tome da poslodavci zabranjuju osnivanje sindikata u svojim firmama, ali da se radnici plaše da to prijave da ne bi izgubili posao.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da svako ko narušava slobodu sindikalnog organizovanja mora da se suoči sa posledicama i da niko ne može da umanjuje prava radnika.

„Ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera dobija na stotine pisama i predstavki koje ukazuju na to da se radnici stranih kompanija koje su od naše države dobile pare da otvore te kompanije ne ponašaju prema radnicima u skladu sa našim zakonom", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

„Sindikalno organizovanje je slobodno i svako ko to narušava mora da se suočava sa posledicama“, rekao je Dačić.

Извор[уреди]