Prava pronalazača ojačana novim zakonom

Извор: Викиновости


8. септембар 2011.
BEOGRAD, 8. septembra 2011. (Beta) - Prava pronalazača i naučnika biće bolje zaštićena usvajanjem vladinog Predloga zakona o patentima, što će podstaći inovacije i investiranje u primenu pronalazaka, izjavio je u četvrtak ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović.

Obradović je, obrazlažući Predlog zakona o patentima u Skupštini Srbije, rekao da predložena zakonska rešenja garantuju nosiocima patenta monopolska prava na korišćenje pronalazaka i pravo da spreče neovlašćenu proizvodnju i prodaju patatentiranih proizvoda.

"Predviđeno je jačanje pravne zaštite nosiocima patentnih prava, čime se podstiču pronalazači i naučnici da stvaraju a privredna društva da investiraju u primenu pronalazaka", rekao je Obradović.

On je naveo da zakon propisuje uslove i način sticanja zaštite za pronalazak, kao i načine podnošenja prijave patenata koji imaju dejstva van Srbije.

Usvajanjem izmena Zakona o autorskom i srodnim pravima ta oblast biće u potpunosti usklađena sa evropskim propisima, a interesi autora u Srbiji potpunije i bolje zaštićeni, rekao je Obradović. On je naveo da izmene, između ostalog, predviđaju i zabranu umnožavanja knjiga, udžbenika i stručne literature, osim ako su primerci te knjige rasprodati već najmanje dve godine.

Извор[уреди]