Pranje ruku i hrane najbolja prevencija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Coli levine.JPG

3. јун 2011.
Немачка -  (Beta-AP) - Pojačana higijena ruku i hrane jedini je način borbe protiv enterohemoragične ešerihije koli koja se pojavila u Nemačkoj i od koje je do sada umrlo 18 ljudi, izjavio je u petak epidemiolog Predrag Kon.

Kon je agenciji Beta rekao da je glavni simptom tog oboljenja krvavi proliv i da je za ljude koji borave u Nemačkoj i potom se vrate u Srbiju važno da obrate pažnju na pojavu takvih simptoma i da se odmah jave lekaru.

Kao preventivnu meru Kon je naveo pojačano pranje voća i povrća, kao i ljuštenje ukoliko je moguće.

Još nije utvrđeno da li se bolest prenosi kontaktom, kazao je Kon i dodao da su bolnice i lekari u Evropi obavešteni da odmah počnu sa lečenjem ukoliko im se jave osobe sa simptomom krvavog proliva. „Enterohermoragična ešerija koli prenosi se zagađenom hranom“, rekao je Kon i dodao da je to novi tip te bakterije.

U Nemačkoj, koja je najviše pogođena, više od 2.000 ljudi je zaraženo, a od toga njih 500 ima teži oblik bolesti koji podrazumeva bubrežne probleme (hemolitički i uremijski sindrom). Zaraza se pojavila i u drugim zemljama, ali su svi slučajevi vezani za Nemačku.

Bolest u Srbiji nije zabeležena.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg