Pražani skupo plaćaju struju

Извор: Викиновости4. фебруар 2010.
PRAG, 4. februara 2010. (Beta) - Na listi cena kilovat sati u Evropskoj uniji, Pražani se nalaze na petom mestu, pokazalo je poredjenje sa novom austrijskom studijom organizacije E-control koja prati cene energenata.

Studija je poredila cene za kilovat čas u "staroj" Evropi - u 15 članica koje su Uniju činile pre proširenja 2004. godine i utvrdila da najskuplju struju plaćaju žitelji Kopenhagena, Berlina i Brisela.

U Kopnehagenu građani plaćaju kilovatčas 28 centi, dok Pražane kilovat čas električne energije košta 18,7 centi. Struja u Uniji je pored Kopenhagena skuplja samo još u Berlinu, Briselu i Beču, javljaju češki mediji.

Česi ne samo da se žale na skupu električnu energiju i osnovali su i udruženje građana za pravedne cene struje, već i na to što njihov elektro-energetski gigant ČEZ šalje neplatišama svoje "komandose". Reč je o specijalnoj službi ČEZ-a koja ima zadatak da se bori protiv krađe struje i neplatiša.

Češki premijer Jan Fišer zatražio je od nadzornih organa, pre svega Ministarstva finansija, da spreče ČEZ da se bavi poslovima koji spadaju u nadležnosti države, odnosno policije.


Извор[уреди]