Pozorišta traže izuzimanje iz Zakona o javnim nabavkama

Извор: Викиновости

29. mart 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Predstavnici pozorišta u Srbiji zatrazili su u petak da se programske aktivnosti pozorišta izuzmu iz primene Zakona o javnim nabavkama koji stupa na snagu 1. aprila, jer ugrožava rad ustanova kulture.

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković izjavila je na konferenciji za novinare da je inicijativa upućena Vladi Srbije, Skupštini Srbije i Upravi za javne nabavke, kao i sekretarijatima za kulturu Beograda i Vojvodine.

Ona je navela da je pozorišni život Srbije ozbiljno ugrožen primenog tog zakona, jer nije uvažen način rada te institucije pa pozorištima nalaže sprovodjenje javnih nabavki i za angažovanje umetničkih stvaralaca.

Prema njenim rečima, pozorišta već imaju veliki problem, a to je neredovno i neizvesno finansiranje, a godinama se usvajaju zakoni koji ugrožavaju ustanove kulture.

Vučković je dodala da se i oni zalažu za transparentno i kontrolisano trošenje sredstava i dodala da njihov rad već kontrolišu Upravni odbori, Nadzorni odbori i osnivači.

Inicijativu su pokrenuli Srpsko narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212 i Beogradsko dramsko pozorište.


Izvor[уреди]