Пређи на садржај

Povraćaj imovine ili udeo u preduzećima u Srbiji?

Извор: Викиновости


30. новембар 2009.
Zagreb-  (Beta) Hrvatska preduzeća Kraš, Luka Rijeka, Inker Zaprešić, zagrebačka Poljoopskrba, Frank, Agro-Tovarnik i Merkantile podnela su predloge sporazuma o rešavanju imovinsko-pravnih odnosa na teritoriji bivših republika SFRJ po osnovu kojih bi mogli da dobiju akcije srpskih preduzeća.

Imovina hrvatskih kompanija na teritoriji Srbije zamrznuta je početkom '90-ih godina prošlog veka, a krajem ove godine ističe rok za podnošenje zahteva kako bi je povratili, podsećaju hrvatski poslovni sajtovi.

Do sada se problem imovine kompanija rešavao tako što su uredbe Vlade Srbije sadržavale načelo sporazumne podele imovine između pređašnjih i sadašnjih vlasnika nepokretnosti, dok bi u slučaju izostanka sporazuma nekretnina išla u privatizaciju.

Nova uredba Vlade Srbije menja postupak pa će u slučaju da nema sporazuma o povraćaju imovine, dakle u primeru Hrvatske - hrvatska preduzeća moći da zatraže udeo u kapitalu preduzeća na teritoriji Srbije koje koristi njihovu imovinu, precizira u ponedeljak "Novi list".


Извор[уреди]