Povoljni potezi Srbije u regionu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

16. април 2010.
BRISEL, 16. aprila 2010. (Beta) - U Evropskoj uniji se kao veoma povoljni ocenjuju potezi Srbije za pospešenje saradnje i rešavanje svih otvorenih pitanja sa susedima, što snaži i ceo proces evropske integracije regiona, ukazano je u petak na sastanku Komiteta EU za zapadni Balkan.

Na sastanku održanom u Briselu rečeno je i da bi moguću raspravu o kandidaturi Srbije za članstvo u EU trebalo očekivati u junu. Tad bi najpre trebalo da se pridobije jednoglasna odluka šefova diplomatija EU o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, uz prethodno dobijeni izveštaj tužioca Haškog suda Serža Bramerca o saradnji Beograda s tim Sudom.

To su agenciji Beta preneli zvaničnici u Savetu ministara Unije, naglasivši da je zaključak visokih diplomata evropske dvadesetsedmorice bio i da Kosovo ostaje pitanje o kojem će biti i dalje reči, nezavisno od procesa pridruživanja Srbije Uniji.

Vidno zadovoljstvo je iskazano posebno zbog jasnih ciljeva i poteza srpskog predsednika Borisa Tadića za poboljšanje veza sa susedima, pogotovo kad je reč o susretima i ispoljenoj zajedničkoj rešenosti s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem za pragmatično rešavanje svih otvorenih pitanja i unapređenje bilateralne i regionalne saradnje.


Извор[уреди]