Potvrđeno 414 obolelih, 26 umrlo

Извор: Викиновости


7. децембар 2009.
Beograd-  (Beta) U Srbiji je do danas potvrđeno 414 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), kao i 26 smrtnih ishoda od te bolesti, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Poslednji smrtni ishod registrovan je u nedelju kod pacijenta iz Kragujevca sa teškom kliničkom slikom gripa hospitalizovanom na Infektivnoj klinici KC Kragujevac. Radi se o hroničnom bolesniku (dijabetes, hipertenzija), piše u saopštenju.

Na bolničkom lečenju nalaze se 584 osobe sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 27 na respiratoru. Od 414 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem.

U periodu 26. oktobra do 7. decembra 2009. potvrđen je 281 slučaj obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1). Oboleli su sa područja grada Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca, Kruševca, Šida, Kosovske Mitrovice, Leskovca, Vranja, Valjeva, Arilja, Bajine Bašte, Kikinde, Ade, Sombora, Bele Crkve, Golupca, Alibunara, Priboja, Valjeva, Bačke Palanke i Požarevca. Najveći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u ovom periodu su osobe uzrasta od 30 do 64 godine.


Извор[уреди]