Potvrđena autentičnost Velaskezove slike

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. децембар 2010.
NJUJORK, 22. decembra 2010. (Beta) - Portret kralja Filipa Četvrtog koji je u 17. veku naslikao španski majstor Dijego Velaskez ponovo je izložen u njujorškom Muzeju Metropoliten, pošto su eksperti potvrdili njegovu autentičnost.

Uprava Metropolitena uklonila je sliku 1973, smatravši da je delo slikarevog pomoćnika ili sledbenika. Ipak, eksperti su to negirali posle restauracije i portret je sada izložen u galeriji posvećenoj evropskim slikarima. Portret je jedan od stotinak radova Dijega Velaskeza, koji je bio glavni slikar na dvoru Filipa Četvrtog i slikao ga tokom vladavine.

Slika, koja je bila izložena od 1914, nije čišćena ni restaurirana od 1911, a eksperti su godinama vodili polemiku o njenoj autentičnosti. Portret je jedan od 300 spornih radova koje je uprava Metropolitena uklonila pre 37 godina, iako se u muzeju nalazila i Velaskezova potvrda o tome da ga je kralj platio. Potom je slika pre godinu dana podvrgnuta kompletnoj restauraciji kako bi se sa nje uklonili slojevi naknadno nanete boje. Rendgentskim snimcima došlo se do originalne slike i poteza četkicom karakterističnih za Velaskeza.


Извор[уреди]