Potrebno smanjenje duga

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. септембар 2011.
Бечићи-  (Beta) - Guverneri centranih banaka zemalja Zapadnog Balkana ocenili su u petak u Bečhićima, u Crnoj Gori, da vlade u što pre treba da uravnoteže državne budžete i smanje javni dug.

„Iako je realno očekivati da novi talas krize neće biti intenzivan kao prvi, njegovo saniranje će biti mnogo teže jer su javne finansije prenapregnute i ostavljaju mali, gotovo nikakav prostor za intervenciju“, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Na skupu u Bečićima guverneri centralnih banaka Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije razgovarali su o saradnji svojih banaka i o finansijskoj stabilnosti.

Žugić je izneo da su strane direktne investije u Crnoj Gori za sedam meseci ove godine bile manje 38 odsto nego u istom periodu 2010. godine i ocenio je da su neophodni veliki rezovi u javnoj potrošnji.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je rekao da će smanjenje restriktivnosti monetarne politike i stabilnost deviznog kursa u Srbiji zavisiti od više faktora, pre svega od "riziko premije" zemlje, do zbivanja u evro-zoni i od inflacije.

Извор[уреди]