Potrebno povećanje investicija u EPS

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. jun 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Povećanje investicija u Elektroprivredu Srbije (EPS) i poboljšanje ekonomskog položaja te kompanije biće podsticaj razvoju privrede cele zemlje, izjavio je u utorak generalni direktor EPS-a Dragoljub Marković.

"Pošto je najveći deo prihoda EPS-a od prodaje električne energije, u rukama građana je oživljavanje privrede Srbije, zaposlenost i sigurnost snabdevanja strujom", rekao je Marković na skupu u Privrednoj komori Srbije "Elektroprivreda Srbije - temeljni oslonac reindustrijalizacije Srbije".

On je rekao da je za finansiranje investicija potrebno povećanje kreditnih sredstava i sredstava stranih partnera i dodao da na iznos investicija veliki uticaj ima cena električne energije, koja je najniža u regionu.

"Nedostizanje ekonomski opravdane cene električne energije je ograničenje za realizaciju svih investicija u EPS-u", rekao je on i dodao da bi Srbija imala dovoljno najjeftinije električne enrgije, ona mora značajno da poskupi u naredne dve do tri godine.

Marković je naveo da je potrebno da domaće firme budu nosioci poslova za realizaciju potrebnih projekata elektroprivrede.

"Kako bi se povećale investicije u EPS i razvoj privrede potrebno je obezbeđenje konkurentnosti i ravnopravnog položaja domaćih firmi obezbeđenjem poreskih olakšica i uređenje statusa razvojnih banaka koje rade po uslovima OECD kao međunarodno priznate finansijske institucije" dodao je on.

Savetnik premijera Petar Škundrić rekao je da je moguće da u naredne četiri godine u energetiku bude investirano minimalno dve do 2,5 milijarde evra.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg