Potrebno međunarodno prisustvo na Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. јун 2009.
London-  (Beta) Britanski general Majkl Džekson, koji je 1999. godine komandovao operacijom ulaska 20.000 vojnika NATO na Kosovo, izjavio je da je u petak vrlo značajno da situacija na tom području ostane mirna, zbog čega je potrebno dalje međunarodno prisustvo.

"Unutrašnja stabilnost vrlo je značajna ne samo za Kosovo i njegove stanovnike - Albance, Srbe i druge manjine. Vrlo je značajna i za širi region i Evropu u celini. Još ima onih koji ne priznaju jendostrano proglašenu nezavisnost Kosova i zato je važno da situacija ostane mirna. U tom cilju, potrebno je, po mom mišljenju, dalje međunarodno prisustvo na Kosovu", izjavio je Džekson za Bi-Bi-Si (BBC).

Deset godina posle ulaska prvih NATO trupa na Kosovo, general Džekson se seća napete situacije koja je nastala pošto su ruski specijalci uspeli prvi da uđu na prištinski aerodrom Slatina i njegovog odbijanja da uđe u sukob sa njima. Iako je tadašnji komandant NATO-a Vesli Klark od Džeksona zatražio da uđe u sukob sa ruskim vojnicima, on je to odbio uz obrazloženje da ne želi da počne Treći svetski rat.


Извор[уреди]