Potrebna centralizacija javnih nabavki

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


18. јул 2011.
BEOGRAD, 18. jula 2011. (Beta) - Sistem javnih nabavki u Srbiji treba centralizovati, odnosno, formirati telo za centralne javne nabavke i uspostaviti jače mehanizme za borbu protiv korupcije kako bi se uštedela značajna sredstva, predviđeno je Nacrtom strategije razvoja javnih nabavki.

"Iako, i prema sada važećeem Zakonu o javnim nabavkama, postoji mogućnost da se sprovodi centralizovana javna nabavka, sistem javnih nabavki u Srbiji je decentralizovan", navodi se u Nacrtu i dodaje da su najviše naručilaca javnih nabavki 2010. godine (54 odsto) imale javne ustanove iz oblasti zdravstva, prosvete i kulture, a nakon toga lokalna samouprava sa 19 odsto.

"U ukupnoj vrednosti javnih nabavki, javne ustanove učestvuju sa 14 odsto, a lokalna samouprava sa osam odsto. Sa druge strane, javna preduzeća učestvuju sa 18 odsto u ukupnom broju naručilaca, a u ukupnoj vrednosti javnih nabavki sa 59 odsto", navedeno je u dokumentu.

Kako se navodi u tom dokumentu, antikorupcijska pravila iz Zakona o javnim nabavkama su se pokazala kao nepraktična i do sada nisu bila primenjivano u praksi, i samim tim, nisu mogla imati efekta na suzbijanje korupcije u javnim nabavkama.

Za efikasniju borbu protiv korupcije, neophodno je isključenje i smanjenje uticaja "ljudskog faktora" na tok postupka javne nabavke ili pojedine radnje obaveznim korišćenjem elektronskih nabavki i elektronskih licitacija kad god postoje tehničke mogućnosti i zakonski uslovi za to.

Nacrt strategije objavljen je na sajtu Ministarstva finansija (http://www.mfin.gov.rs/pages/article.php?&id=7750&ćange_lang=ls), a zainteresovani do 27. jula mogu dostaviti primebde i predloge.


Извор[уреди]