Potreban balkanski nalog za hapšenje

Извор: Викиновости


5. октобар 2010.
BEOGRAD, 5. oktobra 2010. (Beta) - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović predložila je u utorak u Beogradu da zemlje Balkana uspostave zajednički nalog za hapšenje radi efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala, po uzoru na nalog za hapšenje u zemljama Evropske unije.

Nakon završetka regionalne konferencije o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala, Snežana Malović je novinarima rekla da bi taj balkanski nalog za hapšenje omogućio skraćenje roka za izručenje optuženih za organizovani kriminal.

"Balkanski ili regionalni nalog za hapšenje bi bio po uzoru na evropski nalog za hapšenje koje su zemlje Evropske unije počele da primenjuju od 2004", rekla je ona i dodala da je u zemljama EU od 2004. postupak izručenja skraćen sa devet meseci na 45 dana.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova devet zemalja jugoistočne Evrope potpisali su u utorak u Beogradu Memorandum o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala koji predviđa jačanje saradnje policija i tužilaštava i bolju razmenu informacija o toj vrsti kriminala. Sporazum su potpisali Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Rumunija, Albanija, Makedonija, Hrvatska, Slovenija i Bugarska.


Извор[уреди]