Potpisan sporazum o povezivanju gasnog sistema s Bugarskom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу5. март 2010.
BRISEL, 05. marta 2010.(Beta) – Srbija i Bugarska su u petak, u Briselu, potpisale sporazum o izgradnji sistema povezivanja gasovoda između dve zemlje, čime se zaokružuje stvaranje Prstena gasne energetske zajednice u Evropi, a što je strategijski, bezbednosni cilj Evropske unije.

Sporazum o izgradnji dvostrukog gasovodnog povezivanja sistema i skladišta gasa između dve zemlje, u čiju će izgradnju biti uloženo 100-120 miliona evra, potpisali su srpski ministar za rudarstvo i energetiku Petar Škundrić i bugarski ministar za ekonomiju, energiju i turizam Trajčo Trajkov.

Taj gasovodni projekat, pod okriljem Evropske komisije, ići će trasom Niš-Dimitrovgrad-Dubnica, kod Sofije, u dužini od 180 kilometara, a imaće kapacitet od dve milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Reč je i o bitnom poduhvatu za bezbednost snabdevanja Evropske unije i zemalja u procesu pridruživanja EU, kao i o komercijalnom projektu koji treba da se u prvo vreme poglavito snabdeva ovom energetskom sirovinom iz Rusije. Ali je cilj stvaranja Prstena gasne energetske zajednice u Evropi i to da se omogući tržišna konkurencija a računa se i na buduće veće količine gasa iz Centralne Azije, pa i nalazišta u susedstvu - Grčkoj, Rumuniji, Hrvatskoj.


Извор[уреди]