Potpisan sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji sa SAD

Извор: Викиновости

23. април 2010.
VAŠINGTON/BEOGRAD, 23. april 2010. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić potpisao je u petak u Vašingtonu Sporazum između vlada Srbije i SAD o naučno-tehnološkoj saradnji.

"To je prvi sporazum koji je potpisan u tom domenu u poslednjih 30 godina sa SAD koje su svetski lider u oblasti nauka i tehnologije, a najjača naučna (srpska) dijaspora se upravo nalazi u SAD", rekao je Đelić u telefonskoj izjavi Beti iz Vašingtona.

Sporazum će, kako je naglasio Đelić, dati legalni i pravni okvir za potpisivanje dodatnih sporazuma među univerzitetima i institutima, ali i privatnim firmama "što će doprineti da se u mnogo većoj meri iskoriste mogućnosti koje nudi Amerika".

"Na praktičnom nivou ovaj sporazum će u velikoj meri olakšati život našim tehnološkim preduzetnicima i naučnicima, jer će programi koji će biti potpisani preko ovog sporazuma značiti i olakšavanje izdavanja viza kao i pribavljanje sredstava", rekao je potpredsednik srpske vlade. On je najavio "mnogo intenzivniju saradnju sa SAD u narednim mesecima koje su obećale da će u narednih deset godina udvostručiti iznos sredstava namenjenih za nauku i tehnologiju".


Извор[уреди]