Potez Mesića anticivilizacijski gest

Извор: Викиновости8. јануар 2010.
BEOGRAD, 8. januara 2010. - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u petak da je potez odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića da pomiluje ratnog zločinca Sinišu Rimca "antievropski i anticivilizacijski gest koji se ničim ne može pravdati".

"Kada odlazeći predsednik Hrvatske pomiluje zlikovca koji je ubijao srpsku decu samo zato što su druge nacionalnosti, onda je to čin za svaku osudu i duboko antievropska i anticivilizacijska odluka s onu stranu razuma", rekao je Tadić, a prenosi u saopštenju Pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smanjio je za godinu dana zatvorsku kaznu bivšem pripadniku rezervnog sastava hrvatske policije Šiniši Rimcu (36), koji je osuđen na osam godina zbog ubistava srpskih civila u Pakračkoj poljani 1991. Vrhovni sud je utvrdio da je Rimac lično učestvovao u likvidacijama civila.

Predsednik Tadić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je zadatak svih zemalja regiona da potpuno sarađuju s Haškim tribunalom, a to podrazumeva i da ratni zločinci koji su procesuirani pred domaćim sudovima dobiju zasluženu kaznu.


Извор[уреди]