Пређи на садржај

Postignut dogovor MMF sa Srbijom

Извор: Викиновости


22. фебруар 2011.
BEOGRAD, 22. februara 2011. (Beta) - Misija Međunarodnog monetarnog fonda i srpske vlasti su postigli dogovor o završetku sedme, poslednje revizije stend-baj aranžmana, koji će omogućiti Srbiji da povuče oko 365 miliona evra koji su namenjeni podršci deviznim rezervama zemlje, saopštio je u utorak šef delegacije MMF-a Albert Jeger.

Povodom zahteva zaposlenih u javnom sektoru za povećanjem zarada, dogovoreno je da bi, ukoliko prihodi budžeta budu veći, deo sredstava mogao da se upotrebi kasnije tokom godine, za ograničene, jednokratne isplate licima koji primaju niže zarade i penzije, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da je ipak neophodno nastaviti sa disciplinovanom fiskalnom politikom, ući u ozbilnjije reforme javnog sektora, uključujući restrukturiranje javnih preduzeća i pružanje privatnom sektoru stabilnijeg i predvidljivijeg poslovnog okruženja.

O završetku sedme revizije aranžmana Srbije sa MMF-om, odlučiće menadžment i Izvršni odbor te finansijske institucije krajem marta. Kreditni aranžman Srbije sa MMF-om ugovoren je sredinom 2009. u iznosu od oko tri milijarde evra, a Srbija je do sada povukla 1,5 milijardi evra. Taj aranžman se završava u aprilu ove godine.


Извор[уреди]