Poslovni rizik u Srbiji i dalje povećan

Извор: Викиновости


5. октобар 2010.
BEOGRAD, 5. oktobra 2010. (Beta) - Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit ocenila je u utorak da je poslovni rizik u Srbiji i dalje je povećan.

To je posledica smanjene kreditne sposobnosti, većeg broja bankrotstva kompanija i slabe ekonomske perspektive, naveli su analitičari agencije u oktobarskom izveštaju.

Srbija je u izveštaju agencije Dan i Bredstrit zadržala rejting DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja, navodi se u saopštenju bonitetne kuće Rating (www.rating.rs), zastupnika DiB za Srbiju.

Kako se navodi, pozitivno je to što je paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda pružio potrebnu podršku finansijskom sektoru, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj osigurala strane banke iznad tekućih obaveza u regionu.

Finansijski sektor i dalje visoko rizičan, dok se komercijalno okruženje suočava sa pogoršanjem trenda performansi plaćanja, zbog čega, kako se ističe, DiB i dalje preporučuje korišćenje potvrdjenog akreditiva pri poslovanju sa kompanijama iz Srbije.


Извор[уреди]