Poslodavci odlučuju da li će 14. januar biti neradni

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. januar 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Poslodavci u Srbiji će pojedinačno odlučivati da li će njihove firme raditi 14. januara, prvog dana nove godine po julijanskom kalendaru, rečeno je u sredu Beti u Uniji poslodavaca Srbije.

"Ne postoji jedinstven stav poslodavaca povodom preporuke Vlade Srbije da 14. januar bude neradni dan. Vlasnici firmi će u zavisnosti od ugovorenih obaveza i organizacije posla odlučivati da li će njihovi zaposleni tog dana praznovati", rekao je direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić.

On je naveo da jedan broj poslodavaca negoduje zbog preporuke Vlade o još jednom neradnom danu, jer im to donosi dodatne troškove.

"Postoje firme koje moraju da rade jer imaju ugovorene poslove i ako bi postupili po peporuci Vlade morali bi da plaćaju radnike kao za praznike. Takođe, druge firme ne mogu da gase mašine jer imaju troškove ponovnog pokretanja sistema i zagrevanja postrojenja i ti poslodavci će morati da dodatno plaćaju radnike koji će doći na posao", istakao je Rajić.

Većina poslodavaca, po njegovim rečima, predlaže da se 14. januar uvrsti u kalendar državnih i verskih praznika i da za sve bude neradni, a da se ukine neki drugi, manje značajan praznik, kako se ne bi gubili radni dani.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg