Posle Hrvatske, dati pozitivan signal i Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. фебруар 2011.
BEOGRAD, 7. februara 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio je u ponedeljak u Beogradu da je interes Evropske unije da, posle priključenja Hrvatske toj zajednici, Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana dobiju pozitivan signal u evropskim integracijama.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, Fratini je rekao i da se Italija zalaže da se povodom izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu povede "podrobna, nezavisna, međunarodna istraga" koja će voditi utvrđivanju istine.

"Mislim da je i u strateškom i u političkom interesu EU da Srbija postane njena članica isto koliko je to u samom interesu Srbije", rekao je Fratini.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić složio se s Fratinijevom ocenom da se ne sme dozvoliti da navodi iz izveštaja Dika Martija ostanu neistraženi, i da je u tom cilju potrebno pokrenuti "nezavisnu, međunarodnu i kredibilnu istragu".

On je kazao da ima puno poverenje da će aktuelno italijansko rukovodstvo podržati Srbiju u nastojanjima da se pokrene takva istraga.


Извор[уреди]