Poslanici o amandmanima na Zakon o izbeglicama

Извор: Викиновости

19. април 2010.
BEOGRAD, 19. aprila 2010. (Beta) - Skupština Srbije počela je u ponedeljak razmatranje amandmana na izmene i dopune Zakona o izbeglicama koje predviđaju da država u skladu sa mogućnostima rešava stambene probleme izbeglica.

Država će pružati pomoć izbeglicama u rešavanju stambenog problema tako što će im, pored ostalog, na korišćenje ili u zakup na određeno vreme dati nepokretnosti u državnoj svojini ili im omogućiti njihov otkup, predviđeno je izmenama i dopunama zakona.

Kako je navedeno, država stambeno pitanje izbeglica može rešiti i dodelom sredstava za poboljšanje uslova stanovanja, kupovinom građevinskog materijala za započetu gradnju, kupovinom seoskih kuća sa okućnicama, kao i dodelom namenskih kredita ili kroz druge programe donatora.

Zakon predviđa da postupak za rešavanje stambenih potreba vodi komisija čiji će članovi biti birani iz reda zaposlenih u Komesarijatu za izbeglice, a njih će birati i razrešavati komesar.

Skupština je u petak završila načelnu raspravu o svim tačkama dnevnog reda. Sednica je počela 30. marta, a na njenom denvnom redu bilo je 94. tačaka.


Извор[уреди]