Poseta Medvedeva kontinuitet političkog dijaloga

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. август 2009.
Beograd-  (Beta) Predsednik Foruma za međunarodne odnose Milan Simurdić ocenio je u četvrtak da najavljena poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu svedoči o kontinuitetu političkog dijaloga Beograda i Moskve na najvišem nivou, što je "pozitivno i poželjno".

"Činjenica je da se naši politički odnosi dobro razvijaju unazad nekoliko godina, dok ekonomski odnosi beleže sve veći deficit na strani Srbije. Verujem da će se tome posvetiti dužna pažnja u razgovorima", rekao je Simurdić za agenciju Beta.

On je rekao da za Srbiju ostaju prioriteti odnosi sa Evropskom unijom (EU) i susedima, kao i pitanje Kosova, gde "podrška zvanične Moskve izuzetno pojačava poziciju Beograda".

Simurdić je rekao da će biti zanimljivo videti kako će se realizovati najavljena finansijska podrška Rusije Srbiji, a sa šireg aspekta gledajući, najzanimljivija je činjenica da Moskva resetuje odnose sa SAD, dok su odnosi Rusije i EU pod senkom sukoba u Gruziji i gasne krize. Medvedev, čija je poseta Beogradu najavljena za oktobar, biće prvi ruski predsednik koji dolazi u Srbiju od raspada državne zajednice sa Crnom Gorom.


Извор[уреди]