Пређи на садржај

Pored Kule Nebojše iskopani ostaci livnice za topove

Извор: Викиновости

29. април 2010.

BEOGRAD / SRBIJA (Beta) Pored srednjevekovne beogradske Kule Nebojše, čija je rekonstrukcija i pretvaranje u muzejski prostor u završnoj fazi, otkriveni su ostaci livnice za topove i arsenala iz 18. veka koje su koristili Karadjordjevi ustanici.

Iskopine ovih objekata između Kule i Donjogradskog bulevara u četvrtak je obišao ministar kulture Nebojša Bradić, a novinari su od nadležnih mogli da čuju da se za topolivnicu dugu 92 metara znalo od ranije, ali da nije bilo poznato u kakvom je stanju.

Dobro očuvani ostaci su pronađeni tokom rekonstrukcije Kule Nebojše i okolnog prostora, i to je samo mali deo objekta koji se jednim delom prostire ispod Donjogradskog bulevara, rekao je naučni saradnik arheološkog muzeja Marko Popović, koji rukovodi radovima. Prema njegovim rečima, „tek sada kreće prava arheologija“.

Nebojša Bradić je izjavio da je otkriće topolivnice još jedan signal potencijala koje ima Beogradska tvrđava, a nakon obilaska Kule izrazio je optimizam da će njena rekonstrukcija i pretvaranje u muzej biti gotovi i pre kraja juna, što je bio rok za završetak poslova. Još se očekuje da „Grčka kompletira muzejsku postavku o Rigi od Fere“, rekao je Bradić.

Radove zajednički finansiraju Srbija i Grčka, čiji je nacionalni heroj, revolucionar i heroj Riga od Fere (1757-1798) bio utamničen u Kuli Nebojši. Ovaj borac protiv Otomanske imperije tu je i ubijen.


Извор[уреди]