Pored Josipovića, izvinili se Tadić, Mesić, Marović

Извор: Викиновости

14. април 2010.
BEOGRAD, 14. aprila 2010. (Beta) - Hrvatski predsednik Ivo Josipović izvinio se u sredu u Sarajevu za učešće Hrvatske u politici koja je 90-ih godina pokušavala da podeli Bosnu i Hercegovinu.

Josipović je u parlamentu BiH rekao da "duboko žali što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog veka doprinela stradanjima ljudi i podelama koje nas i danas muče". Josipović je drugi hrvatski predsednik koji se izvinio zbog događaja tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Njegov prethodnih Stjepan Mesić i predsednik nekadašnje Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marović su 10. septembra 2003. u Beogradu uputili u ime građana svojih zemalja međusobna izvinjenja za sva zla ili štetu koja su građani dve zemlje činili jedni drugima, naglasivši da krivica za počinjene zločine mora biti pojedinačna.Marović se potom 13. novembra 2003. godine u Sarajevu izvinio "za svako zlo ili nesreću koju je bilo ko u BiH pretrpeo zbog SCG".

Predsednik Srbije Boris Tadić se na početku mandata tokom posete Sarajevu 6. decembra 2004. izvinio svima kojima su "zločin počinili pripadnici srpskog naroda", ali je rekao da očekuje izvinjenje od svih drugih koji su činili zločine Srbima, Hrvatima i Bošnjacima.

Za stradanja u ratu u Hrvatskoj u junu 2000. godine izvinio se i crnogorski predsednik Milo Đukanović.


Извор[уреди]