Popis stanovništva u Hrvatskoj, Crnoj Gori i na Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. април 2011.
ZAGREB/PODGORICA, 1. aprila 2011. (Beta) - U Hrvatskoj, Crnoj Gori i na Kosovu je u petak ujutru počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji će u Hrvatskoj trajati do 28. aprila, a u Crnoj Gori i na Kosovu do 15. aprila.

Preliminarni rezultati u Hrvatskoj se očekuju 30. juna. Ovogodišnji popis koštaće 174,9 miliona kuna (1 evro - 1,73 kuna), što je za 33 miliona kuna više nego poslednji popis iz 2001. Predviđene novčane kazne za one koji odbiju da daju podatke ili navedu netačne ili nepotpune podataka iznose do 800 kuna.

Građani Hrvatske će odgovarati na 45 pitanja kojima će, za razliku od prethodnog popisa 2001, biti obuhvaćena informatička pismenost i pripadnost bračnim, vanbračnim ili istopolnim zajednicama.

U Crnoj Gori su popisom obuhvaćene sve osobe koje žive u Crnoj Gori i one sa crnogorskim državljanstvom, a žive van zemlje.

Građani nisu obavezni da odgovore na pitanja o etničkoj, nacionalnoj i verskoj pripadnosti. Odgovor "Ne želim da se o tome izjasnim" potpuno je legitiman.

Na Kosovu je poslednji kompletan popis obavljen 1981. godine. Pokušaj da se obavi 1991. bojkotovali su kosovski Albanci.

Popis stanovništva, stanova i porodičnih domaćinstava organizuje statistički zavod Kosova, uz međunarodni monitoring. Na severu Kosova proces će nadgledati Kancelarija UN za projektne službe (UNOPS).

Povodom strahovanja zbog pitanja o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti, iz međunarodnih organizacija koje će pratiti i nadgledati izbore, procenjeno je da su pitanja usklađena s međunarodnim standardima, jer su ispitanici slobodni da iskažu svoju nacionalnu pripadnost i veroispovest, ali nisu obavezni.

Vlada Srbije pozvala je kosovske Srbe da ne učestvuju u popisu ukoliko ih na celoj teritoriji Kosova ne sprovode UN.


Извор[уреди]