Ponovo kamenovan kamp Srba u Žaču

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

22. април 2010.
ŽAČ, 22. aprila 2010. (Beta) - Albanci u selu Žač ponovo su tokom noći kamenovali jedan kamp sa srpskim povratnicima u tom selu, iako je Vlada Kosova obećala da će štititi povratnike, pa su četiri Srbina napustila kamp i otišla za centralnu Srbiju.

Napade na Srbe u Žaču u sredu je osudila i Vlada Kosova, a njeni predstavnici obećali su da će kamp neprestano čuvati Policija Kosova.

Međutim, tokom noći jedan od dva kampa sa povratnicima ponovo je napadnut kamenjem. Albanci iz Žača nekoliko puta su bacali kamenje na povratničke šatore tvrdeći da među Srbima koji su se vratili ima i odgovornih za zločine nad albanskim civilima 1999. godine. Srbi negiraju te tvrdnje i traže da policija saopšti da li među povratnicima ima osumnjičenih za zločine.

Jedan od Srba povratnika u Žač, Dragoljub Jevtić rekao je za agenciju Beta da su njihovi šatori napadnuti sinoć oko 22 časa. Prema njegovim rečima, oko šatora sa povratnicima prethodno su patrolirali vojnici Kfora i policajci, a napad je usledio kada su oni otišli malo dalje od prvog kampa sa povratnicima.

Odmah nakon napada Srbi su počeli da dozivaju policiju, a policajci su se pojavili posle desetak minuta. Bez obzira na to, četvoro Srba, među kojima i Jevtić jutros su napustili kamp i krenuli za Srbiju.


Извор[уреди]