Пређи на садржај

Poljski premijer podržava Srbiju na putu ka EU

Извор: Викиновости


5. мај 2011.
Београд-  (Beta) - Poljski premijer Donald Tusk danas u Beogradu u razgovoru sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Srbije Borisom Tadićem želi da pruži snažan signal podrške Srbiji za transformaciju i integraciju u Evropsku uniju.

"To je vrlo važna poseta za naše predsedavanje EU", kazao je u četvrtak u Varšavi premijer Tusk, koji na Balkan ide upravo kao premijer zemlje koja će u drugoj polovini ove godine preuzeti predsedavanje EU.

"Balkansku turneju" Tusk je počeo sinoć u Crnoj Gori razgovorima s premijerom Igorom Lukšićem, a iz Beograda putuje u Zagreb, na razgovore s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, a primiće ga i predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

"Poseta poljskog premijera biće i prilika za promociju ideje dobre susedske saradnje i regionalnog pomirenja", kaže se u saopštenju iz Tuskove kancelarije.

"Srbija i Crna Gora su manje napredovale na putu u EU od Hrvatske, ali Poljskoj je stalo do toga da promoviše ulazak zapadnog Balkana u Uniju i želimo da pošaljemo snažan signal podrške njihovoj transformaciji i putu u EU", kazao je o poseti poljskog premijera zamenik šefa poljske diplomatije zadužen za evropske poslove Mikolaj Dovgjelevič.

Beogradu Tusk takođe želi da ponudi pomoć i prenese iskustva u korišćenju evropskih fondova i u regionalnoj politici.

Poljski premijer će sa srpskim zvaničnicima razgovarati i o bilateralnim pitanjima, pre svega o privrednoj saradnji, u kojoj je izraziti debalans u korist Poljske.

Prema poslednjim statistikama poljske vlade, trgovinska razmena prošle godine do novembra dostigla je vrednost 333 miliona evra, od čega je poljski izvoz u Srbiju činio 262 miliona evra a izvoz srpske privrede u Poljsku 71 milion evra.

Извор[уреди]