Poljska zaoštrava propise pred Evropsko prvenstvo

Извор: Викиновости


1. јун 2011.
Пољска -  (Beta) - Poljska zbog Evropskog prvenstva u fudbalu 2012. godine koje organizuje zajedno sa Ukrajinom ponovo zaoštrava propise i kazne za fudbalske huligane.

Već od naredne prvoligaške sezone planira visoke novčane kazne na licu mesta od najmanje 500 evra, a za utrčavanje huligana na teren preti čak kazna od godinu dana zatvora.

Vlada je zbog skandala na finalnoj utakmici Kupa Poljske 3. maja, kada su huligani Legije Varšava i Leha Poznanj demolirali stadion u Bidgošću usvojila izmene zakona o bezbednosti na masovnim i sportskim manifestacijama.

Računa da će ih i Sejm i Senat poljskog parlamenta usvojiti po hitnom postupku, tako da počnu da važe još do početka nove ligaške sezone ovog leta.

Glavne izmene su skoncetrisane na to da se huligani kažnjavaju odmah, na licu mesta i to visokim novčanim kaznama koje počinju od 500 evra za najsitnije izgrede, dok bi ozbiljniji prestupi, recimo unošenje noževa ili mačeta na stadion značili za vinovnika kaznu od najmanje 750 evra.

Najmanje 500 evra kazne platiće i svaki navijač koji kapuljačom, šalom ili maramom prikriva lice tako da oteža policiji utvrđivanje identiteta.

Извор[уреди]