Poljska pozvala Jahjagu na samit jer priznaje Kosovo

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. мај 2011.
VARSSAVA, 24. maja 2011. (Beta) - Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski objasnio je da je Poljska pozvala predsednicu Kosova Atifete Jahjagu na susret s predsednikom SAD Barakom Obamom i samit zemalja Srednje i Istočne Evrope 27. maja u Varšavi zato što Poljska priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, javlja u utorak poljska agencija IAR.

Povodom najava da će samit u Varšavi bojkotovati predsednik Srbije Boris Tadić, možda i predsednici Slovačke i Rumunije zato što nije obezbeđeno asimetrično predstavljanje Kosova u odnosu na druge države, Šikorski je rekao da Srbija treba da "pokaže da je savladala demone svoje prošlosti".

"Poljska priznaje nezavisnost Kosova i nema povoda zbog kojih ne bi trebalo da pozovemo predsednicu te zemlje na 17. samit zemalja Srednje i Istočne Evrope", kazao je Šikorski u programu televizije TVN24.

On je negirao da je predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvana na insistiranje SAD.

I kancelarija poljskog predsednika Bronjislava Komorovskog koji je domaćin samita na kome će se predsednici postkomunističkih zemalja susresti i sa Barakom Obamom saopštila je takođe da je Kosovo pozvano kao zemlja čiju ej nezavisnost Poljska priznala.


Извор[уреди]